Hej!
Pielęgnacja skóry, włosów i paznokci nie byłaby możliwa bez odpowiednich witamin. Jednymi z nich są te z grupy B. Pozytywnie wpływają zarówno na cały organizm, jak i na skórę, włosy i paznokcie. Jakie jest ich dokładne działanie, co się dzieje, gdy zanotujesz niedobór jednej z witamin z grupy B lub nadmiar?
WITAMINA B12
Znajdziemy ją w następujących produktach spożywczych: wątrobie, nerkach, sercu, chudym mięsie, rybach, skorupiakach, serze, jajach, grzybach. Zalecana dawka na dzień wynosi od 0,03 do 5 mg. Pełni taką rolę w organizmie:
- ważna w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów,
- uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi,
- przeciwdziała niedokrwistości,
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
Niedobór witaminy B12 powoduje:
- zaburzenia w odczuwaniu bodźców na dłoniach i stopach,
- osłabienie, zmęczenie, osłabienie siły mięśniowej,
- bladość skóry i błon śluzowych,
- utratę łaknienia, chudnięcie,
- zanik nerwu wzrokowego.
Witamina B12 nie jest toksyczna, ale stosowana przez bardzo długi czas może prowadzić do uczulenia, a przyjmowana w dużych dawkach powodować krwotok z jam nosowych.
WITAMINA B9
Występuje w bardzo wielu produktach: warzywa zielone, liściaste i strączkowe oraz warzywa i owoce pomarańczowe i czerwone, a także słonecznik, orzechy, pszenica, wątroba. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B9 wynosi od 0,3 do 0,4 mg. W organizmie:
- reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek;
- wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg;
- bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego;
- usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego;
- usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit.
Jej niedobór powoduje:
- anemię,
- biegunkę,
- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek,
- stany niepokoju, depresję, bezsenność, ból głowy, uczucie przemęczenia, kłopoty z koncentracją,
- zaburzenia w trawieniu i mniejszy apetyt,
- stany zapalne języka i błony śluzowej warg.
Nadmiar witaminy B9 wywołuje bezsenność, rozdrażnienie i depresję, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, skórne reakcje alergiczne.
WITAMINA B7
Jej źródłem są: wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, grzyby, mąka pełnoziarnista, żółtko jaj, migdały, sardynki, kraby, brązowy ryż, szpinak, marchew, pomidor. Dzienne zapotrzebowanie wynosi od 0,015 do 0,3 mg. Witamina B7:
- bierze udział w procesie tworzenia glukozy oraz w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek,
- wspomaga działanie tarczycy, przemianę dwutlenku węgla,
- wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów.
Niedobór (choć występuje bardzo rzadko) witaminy B7 powoduje:
- zmiany skórne, wysypki i stany zapalne,
- wypadanie włosów,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- zmiany zapalne jelit.
Co ciekawe witamina B7 nie powoduje skutków ubocznych
WITAMINA B6
Zawierają ją czerwone mięso, drób, ryby, ziemniaki, niektóre owoce i warzywa. Dzienna zalecana dawka wynosi od 2 do 3 mg. Jej rolą w organizmie jest:
- ułatwianie rozkładu aminokwasów;
- umożliwienie magazynowania energii;
- uczestniczenie w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny;
- zwiększenie odporności organizmu;
- łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Niedobór witaminy B6 skutkuje:
- depresją, apatią i bezsennością,
- zmniejszeniem odpornością na infekcje,
- stanami zapalnymi skóry,
- niedokrwistością,
- kamica nerkową,
- drgawkami, nudnościami, wymiotami,
- zaburzeniami w funkcjonowaniu mięśnia sercowego.
Nadmiar witaminy B6 wywołuje: odrętwienie stóp, brak czucia w dłoniach, bóle głowy, zmęczenie. Ujawnia się on po pewnym czasie i powoduje uszkodzenia systemu nerwowego.
Dodaj komentarz